12 Mart 2010 Cuma

Koskoca Türkan Sabancı kurabiyeleri evden getirdi

Türkiye'nin en renkli, simalarından rahmetli Sakıp Sabancı, tutumluluğuyla bilinir ve bu özelliğiyle de her zaman övünürdü. Ailesi de Sabancı'nın bu geleneğini devam ettiriyor. Türkan Sabancı, geçtiğimiz gün kızı Dilek Sabancı'nın da aralarında bulunduğu 7-8 kişilik arkadaş grubuyla İstinye Park'taki Bej Cafe'ye gelmiş. Masadakiler 5 çayı buluşması için pasta-kurabiye söyleyecekken, Türkan Sabancı mani olmuş. Çantasından plastik bir kap çıkaran Sabancı, evde yaptırdığı kuabiyeleri misafirlere ikram etmiş. Sabancı'nın dostları, ev yapımı leziz kurabiyelere bayılmışlar. Sadece çay-kahve ve suyun sipariş edildiği ortamda Sabancı'nın arkadaşları kurabiyenin tarifini de istemişler.

"Cimrilik değil"

Sakıp Sabancı, "İşte Hayatım" adlı kitabında bahsettiği anılarında ne kadar tutumulu olduğunu verdiği şu örneklerle açıklamıştı: ‘Bossa’da değişik sorumluluklar yüklendiğim yıllarda, tasarrufa dikkat etmenin neler kazandıracağını daha iyi gördüm. İşçilere yemekte yarım ekmek dağıtılırdı. Kimisi, ekmeğin tamamını bitirir, kimisi de ucunu yer kalanını bırakırdı. O kadar ekmek artardı ki, bu ‘nimetleri’ dökecek yer bulamazdık. Çare düşündüm. Bir işçiyi sadece ekmekleri dilimlemekle görevlendirdim. Baktım ki, ekmek sarfiyatı yarı yarıya azaldı. Gene Bossa’da beş bin işçi için pirinç alınıyor. Baktım tek tip pirinç alıyorlar. Pilav da onunla yapılıyor. Dolma da... İki cins pirinç aldırılmasını sağladım. Dolmalık pirinci daha ucuza alınca, pilavlık pirinç için daha kalitelisini alma imkanı doğdu. En lüks otelde kalsam, faturası bilgisayar ile hesaplansa bile, kontrol ederim. Çok kere yapılmamış masrafların faturaya eklendiğini görür, ilgilileri uyarırım. Düzeltme ile sağlanan fark, belki servis ücreti olarak bırakılan paradan da ufaktır. Fakat bu, insanın hakkını aramasıdır. İnsanın parasına sahip olmasının, hesabını bilmesinin, tasarruf etmesinin cimrilikle ilgisi yoktur. ’

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder